Elin, Anne Marie, Arnold

3 * Børud

Det var sent i 1960-årene i København på en handletur på Strøget at Børud hørte The Edwin Hawkins Singers med sangen Oh Happy Day. Fra da av ble (amerikansk) gospelmusikk en del av livet hans. Senere ble han sterkt påvirket av musikken til Andrae Crouch.

Til å begynne med opptrådte Børud som sangevangelist. Han møtte en del motstand i bedehusmiljøet for sin moderne musikkstil samtidig som han hadde med seg utradisjonelle musikkinstrumenter, som slagverk og kontrabass.

Tvers

I 1970 begynte Arnold Børud på musikklinjen på Hamar lærerskole. Han ble dirigent og korleder for Hamar Domkirkes ungdomskor Praising og leder for ungdomsklubben Forum 1. I 1971 øvde koret inn rockeoperaen Balladen om Jesus. Tidlig i 1970-årene var det en gryende Jesusvekkelsen blant norsk ungdom, senere ble dette til Jesusbevegelsen. Mange i miljøet rundt koret og ungdomsklubben opplevde å bli «veldig tent for Jesus», noe som resulterte at «alle byens ungdommer» var innom klubben og noen møtte i kirken til daglige bønnemøter rundt alterringen klokken 7 om morgenen. En del foreldre ble etter hvert bekymret for sine ungdommer og dette medførte at Arnold Børud ble oppsagt. Han etablerte da det tverrkirkelige ungdomskoret Tvers med tilhold i Filadelfia Hamar.[2] Fra da av tok det av, Arnold Børud markerte seg som dirigent og ble ettertraktet som kursholder og inspirator i et voksende ungdomskor-miljø i norske menigheter. Sangene ble sunget av ungdomskor i hele Skandinavia og var med å sette en trend.

Mini-Tvers og Frisk Luft

Mini-Tvers var en sanggruppe, med noen av sangerne fra Tvers. De har utgitt flere plater.

Frisk Luft var en kvartett bestående av Arnold Børud, Kjell Fjalsett, Rune Larsen og Ivar Skippervold. De opptrådte første gang på den første gospelfestivalen på Hedmarktoppen. De har en rekke plateutgivelser og har deltatt i flere TV-programmer i NRK.

Familien Børud

Familien Arnold Børud har spilt inn flere plater, barna ble kjent allerede i oppveksten, fra Børudgjengen. De holdt på i ti år. Senere, da barne ble voksne og etablerte egne familier fortsatte de å opptre som Arnold B Family og turnerte på fulltid i ti år på flere kontinenter. De har deltatt tre ganger i Melodi Grand Prix.

Ole Børud er Arnolds Børuds yngste sønn og fikk tilnavnet «minstemann». Han debuterte som seksåring. Senere er det kommet flere plateutgivelser.

Lisa Børud er datter av Arnolds Børuds eldste sønn, Thomas Børud, gift med Elin Børud. Thomas Børud lager melodiene, mens Arnold Børud skriver sangtekstene. Lisa Børuds yngre søster, Sofie Børud, var med på platinnspillingen God Jul... og har selv en soloplate som heter Gratis. Lisa Børud har spilt inn flere plater, og våren 2010 kom hun med sin 8. plate. Lisa Børuds plater er bl.a: «Lisa Børud», «Hjertevenn», «God jul», «Så takknemlig», «idag«, «favoritter«, "Bli med» og hun har også gitt ut en dvd, «Snikkelora».

Linda Børud har døtrene Emmy og Ella, som har gitt ut et album. Hun har også en sønn, Dennis, som har gitt ut to plater med duoen Alice & Dennis.


[Tilbake]